Project Grey

Zelflerende technologie

Project Grey maakt gebruik van technologie die is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en machine learning. De ontwikkelde algoritmen gaan zelfstandig op zoek naar patronen in data. Zo krijgen we onder meer zicht op de maatschappelijke thema’s waar mensen op sociale media over discussiëren en waar tekenen van polarisatie zijn vast te stellen. 

De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit explosief. Die enorme berg digitale gegevens noemen we big data. Door heel veel data te analyseren, vind je patronen waarmee trends rond een thema opgespoord worden. Deze technieken worden nu al op grote schaal toegepast door bedrijven om bijvoorbeeld consumentengedrag te voorspellen en beïnvloeden of om je tijdlijn op sociale media te personaliseren. Dit soort zelflerende technologie wordt ook breed toegepast binnen de gezondheidszorg en vindt nu meer en meer ingang bij maatschappelijke organisaties.

Via een nieuwe tool en dashboard krijgen we zicht op radicale uitlatingen en ‘echokamers’

Project Grey gebruikt deze technologie om online polarisatie aan te pakken, misschien wel hét maatschappelijke probleem van deze tijd. Via de nieuwe tool en dashboard krijgen we zicht op radicale uitlatingen en zogenoemde ‘echokamers’, waarin je in feite alleen je eigen echo hoort omdat je alleen in online gesprekskringen begeeft waar je weerklank vindt aan je eigen perspectief. Het dashboard wordt gebruikt als middel om de sociale media campagne van Project Grey te verspreiden. Ook worden sociale werkers getraind om via het dashboard te signaleren wat er online in hun regio speelt.

Privacy

Project Grey stelt de bescherming van privacy te allen tijde voorop. We gebruiken alleen data van publieke sociale media accounts waarbij de gegevens in het dashboard nooit gekoppeld kunnen worden aan individuen. Al onze activiteiten voldoen aan de General Data Protection Regulation (GDPR), de Europese wetgeving over het beheer en beveiliging van persoonsgegevens.